interview: Samen vooruit met Yasmine Kherbache

Yunomi staat deze maand helemaal in het teken van inspirerende vrouwen. We bijten de spits af met drukbezette dame Yasmine Kherbache: kabinetschef van onze premier, echtgenote, trotse moeder en meter van vrijwilligers met een ‘Gouden Hart’.

Ze geeft nooit op. Ze houdt van paella en van oplossingen zoeken … oplossingen voor iedereen. Dus zet ze zich in voor België, voor Antwerpen én voor mensen zoals jij en ik. Ontmoet Yasmine, altijd in de weer voor de goede zaak.

 “Ahja Yunomi, de site met al die recepten? Ik kook zelf ook graag, maar heb er de laatste 2 jaar amper tijd voor gehad, omdat het werk voor Elio Di Rupo me zo opslorpt. Mijn klassiekers zijn couscous, pasta puttanesca en paella. En homemade stoofvlees met verse frietjes uiteraard.

  • Yasmine Kherbache (41) woont in Antwerpen
  • Getrouwd en 2 kinderen Gloria (9) en César (7)
  • Kabinetschef van onze premier Elio Di Rupo
  • Sp.a fractieleider Antwerpen

TEAM ELIO

 

Schermafbeelding 2014-06-02 om 10.58.32Het is allemaal in de keuken begonnen. “Mijn vader (afkomstig uit Algerije) leerde mijn moeder (uit Oelegem) kennen, toen hij voor de zeevaartschool in Antwerpen was. Ze zijn heel verschillend, met veel discussies tot gevolg. Ook thuis aan de keukentafel. Daar heb ik leren onderhandelen. Tussen mama en papa in.

Mijn Franstalige vader had ongelofelijk veel woorden nodig om zijn punt te maken. (lacht) Hij moest eerst heel de achtergrond schetsen voor hij ‘to the point’ kwam. Mijn moeder vond dat een half woord al genoeg was om duidelijk te zijn. Ik heb dus aan de keukentafel geleerd om elk probleem van 2 kanten te bekijken. Het gaat er niet om wie gelijk heeft. Want iedereen heeft zijn mening, zijn gelijk. Het gaat erom samen een oplossing te vinden.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit? Wat doe je precies? “Als sociaal-economisch kabinetschef zoek ik oplossingen en geef ik advies voor de problemen van ons land: Hoe kunnen we onze economie sterker maken? Voor meer jobs? Hoe rekenen we af met armoede?

Ook vertegenwoordig ik de premier bij het sociaal overleg met vakbonden en werkgevers. Niet meer ‘in de keuken’ zoals vroeger, wel nog aan tafel. Dan zit ik samen met vakbonden en werkgevers om tot een akkoord te komen. En als de premier op economische missie naar het buitenland gaat, ga ik mee.”

En hoe ziet het team eruit achter onze premier? We zijn met een 20-tal medewerkers: woordvoerders, diplomaten en adviseurs. Franstaligen en Vlamingen, elk met hun eigen expertise. Het is een klein, gedreven team en we hangen sterk aan elkaar. We hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, want voor de premier werken wordt gezien als een grote eer. En terecht.

Soms ben ik pas om 2 of 3 uur ‘ s nachts thuis. Hoe ik dat volhoud? Ik doe mijn job heel graag. En ik zie het als mijn plicht om mijn werk zo goed mogelijk te doen.”

Er zitten maar 24 uren in 1 dag. Hoe krijg je alles rond? “Zonder de hulp van mijn man en familie zou ik het niet kunnen bolwerken. Zij nemen veel huiselijke taken op zich. Maar ik ben niet de enige. Veel ouders worstelen met de combinatie werk en gezin. En dat zorgt voor veel stress. We kunnen daar niet genoeg aandacht aan besteden. Want gelukkige gezinnen, zorgen voor gelukkige werknemers.”

Iedereen heeft zijn mening, zijn gelijk. Het gaat erom samen een oplossing te vinden.

MOEDER, MICHELLE OBAMA EN KOPJES KOFFIE

yasmine kherbacheWie zijn jouw inspirerende vrouwen? “In de eerste plaats mijn mama, die als Vlaamse plattelandsmeisje het lef had, om met een Algerijn (mijn papa) te trouwen en naar Algerije te verhuizen om er een heel nieuwe wereld te ontdekken. Zeker in die tijd. Dat is ruim 40 jaar geleden hè.

“Toen ik jong was en in Oelegem woonde, zat ik of met mijn neus in de boeken of zorgde ik voor de paarden van de boerderij uit de buurt. Van woestijn vruchtbaar land maken, dat was mijn droom. Dus dacht ik voor landbouwingenieur te studeren. Maar op aanraden van mijn moeder koos ik uiteindelijk voor rechten. Niet dat ik het ‘goed kon uitleggen’. Het was mijn moeder die toen al doorhad dat ik niet onverschillig kon blijven bij onrecht. En dat kan ik nog steeds niet.”

Wie ook een grote indruk op mij heeft gemaakt is Michelle Obama. Ik heb haar mogen ontmoeten bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ze voelde zich helemaal niet ‘te goed’ om een babbeltje te slaan met een onbekende kabinetschef. Ze is juist heel hartelijk en spontaan. Alles behalve een ‘strekenmadam’, die een rolletje speelt.”

Lijk je op je moeder of je vader? “M’n temperament heb ik zeker van mijn vader. Genieten van de kleine dingen des levens, heb ik van mijn moeder geleerd.”

Wat vind je fijn aan moeder zijn?  “Mijn kinderen brengen me groot en maken een beter mens van mij. Ze laten me het leven begrijpen, zoals ik dat voorheen niet kon.”

Welk advies geef je aan vrouwen? “Wees jezelf en durf je dromen na te streven.”

Waar kan je niet tegen? “Verdeeldheid zaaien en mensen tegen elkaar opzetten. Het is van alle tijden en heeft altijd veel ellende veroorzaakt. Ik ben in de politiek gestapt vanuit een positieve drive, om iedereen vooruit te helpen.”

Waar bezwijk je voor? “Ik ben een verslaafd aan chocolade en koffie.”

Wat was je ‘plan B’? “Als het leven anders gelopen zou zijn, dan …  was ik nu advocate in New York. De stad van mijn dromen, waar ik nog niet geweest ben.”

Wat is je lievelingsmoment? “Het stille ochtendgloren met mijn eerste kopje koffie, terwijl iedereen nog slaapt. Of een warm bad na een drukke dag.”

METER VAN ‘GOUDEN HARTEN’

Yasmine3En alsof je het nog niet druk genoeg hebt, ben je meter geworden van 12 goede doelen? “Weet je, in de drukte van alledag- en ik kan ervan meespreken- vergeet je soms wat écht telt. Dat is de liefde voor je dierbaren, voor je familie en vrienden, maar ook voor je buren en je stad. Zeker nu, in crisistijd. Als er dan hartverwarmende projecten ontstaan, waarbij mensen elkaar vooruithelpen, dan kan ik dat alleen maar toejuichen. Daar ben ik trots op.

Deze kleine projecten, op poten gezet door vrijwilligers, hebben stuk voor stuk een heel groot effect op de buurt. Ze maken van Antwerpen een warmere stad.

En dat komt omdat deze mensen hun hand willen uitsteken, ook al zit het systeem niet mee. Zij zijn hét medicijn tegen verzuring. Want wat zij doen, dat is pas écht goud waard. Ze hebben recent een ‘Gouden Hart’ gekregen, de prijs voor een warme bijdrage aan de stad.

Bijvoorbeeld de Geefkast van Patsy Van de Parre. Zij brengt iedereen die zijn spullen een 2e leven wil geven, samen met iedereen die nieuwe spullen nodig heeft, ook wie het niet kan betalen.

Of  Youssef Ahale die zich al meer dan 10 jaar keihard inzet voor jongeren die het samenleven in de stad willen verbeteren en het 1e jeugdhuis op Linkeroever oprichtte.

Maar ook Stijn Sijsmans van de BoHoHackers die de Borgerhoutse jeugd programmeertalen leert.

En Fadoua Mtiwia geeft Nederlandse les aan Marokkaanse moeders, organiseert wekelijkse poetsploegen en zorgt voor kinderanimatie op wijkfeesten. En nu heb ik nog maar 4 van de 12 projecten opgenoemd.

Met toejuichen vanaf de zijlijn, kom ik er als meter natuurlijk te gemakkelijk vanaf. Ik ben misschien niet zo handig, maar ik ben wel enthousiast! Dus ga ik graag actief meehelpen.” (Op FB lezen we dat Yasmine de Geefkast gaat opknappen- dat belooft.)

Ondertussen timmert Yasmine verder aan de weg. “Het is een moeilijke tijd. Dat klopt. Maar we mogen ons hoofd niet laten hangen. We moeten blijven geloven in beterschap. Armoede, werkloosheid of milieuvervuiling. Daar moeten we aan werken. Want alles kan altijd beter. En we mogen vooral niet opgeven. Want wat vandaag niet kan, kan morgen misschien wel.”

Werk jij ook als vrijwilliger? Of heb je zelf meegewerkt aan een buurtproject? Of ken je nog initiatieven? Waar zou jij je voor willen inzetten? 

Binnenkort komt het boek ‘Van Collo tot Wetstraat’ van Jef Lambrecht over Yasmine Kherbache uit. Wil je Yasmine volgen? Geef haar een like op Facebook of kijk eens op haar website.

 © Unilever 2014

14 REACTIES

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s