artikel: In de naam van de vader en de moeder

Schermafbeelding 2014-03-07 om 09.00.02

Binnenkort krijgen alle kinderen die in België geboren worden, een dubbele achternaam. En je mag kiezen welke achternaam eerst komt. Die van papa of mama. Wat vind jij hiervan?

Yunomi is trots, maar niet iedereen wordt er gelukkig van: de dubbele achternaam. Nochtans is dit een stap dichter bij échte gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Een extra keuze

In principe verandert er niets. Met de dubbele achternamen krijgen we er alleen een keuze bij: Ofwel krijgt het kindje eerst de naam van de papa, gevolgd door die van de mama. Ofwel krijgt het kind eerst de naam van de mama, gevolgd voor de naam van de papa.

Die nieuwe keuze wordt door veel mensen als “lastig” en “ingewikkeld” gezien. Sommige mensen zeggen “dat er toch belangrijkere zaken zijn”. Vind jij het vervelend om een extra keuze te krijgen? 

Hier komt ruzie van

Antoon Vandevelde waarschuwt in de Standaard: dit kan “machtsverhouding binnen relaties zichtbaar maken. Of ruzies veroorzaken”.  Maar zegt dat niet meer iets over je relatie?

Waarom is een keuze nodig?

Misschgender equal opportunity or representationien is de achternaam van de moeder gewoon mooier dan die van de vader? En misschien is de moeder de laatste in de familie en wil ze haar naam graag doorgeven? Waarom zouden alleen mannen dat mogen doen? 

En beste vaders: Willen jullie graag iets meegeven aan je kind? Iets betekenen? Een teken van betrokkenheid tonen? Neem dan de tijd om je kind op te voeden. Vader zijn betekent toch meer dan alleen een achternaam? Kinderen krijg je toch met z’n tweeën?

Nieuw idee: dochter krijgt de naam van de mama, zoon krijgt de naam van de papa

Juriste en assistente Grondwettelijk Recht  aan UGent, Dominique De Meyst, legt een alternatieve oplossing uit in de Standaard, dat nog een stapje verdergaat. Want als je nu  niets doet, krijgt het kindje automatisch eerst de naam van de papa. Bij de volgende generatie verdwijnt de naam van de mama dus, want die valt weg.

Het nieuwe idee van Dominique, een slimme dame, is dit: meisjes krijgen eerst de naam van de van de moeder en jongens eerst de naam van de vader. Zo blijven beide achternamen in stand. Ook bij nieuw samengestelde gezinnen is het heel overzichtelijk en duidelijk. 

Is dat idee van Dominique niet veel eerlijker? Dat echt voor gelijkheid van man en vrouw zorgt? Of is het te progressief voor ons volk-als je ziet hoe de reacties nu al zijn? Eerlijk en correct is het zeker. Misschien zelfs te correct. Want het werkt niet bij gebroken gezinnen. Bijvoorbeeld: moeders die een zoon krijgen, maar door omstandigheden niets meer met de vader te maken willen hebben, zitten met de gebakken peren. Het werkt dus alleen in de ideale wereld. 

Alvast bedankt Mevrouw Turtelboom, dat u de weg vrijmaakt. Het systeem zit misschien nog niet voor 100% goed, maar het is een begin. 

Wat vind jij van de dubbele achternamen? Vind je het lastig of goed dat we een nieuwe keuze krijgen? Welke naam zou jij eerst willen geven of krijgen? Waarom? 

22 maart 2014 om 23:42

Ieder voor zich zelf uitmaken zal hier het beste zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s