interview: Free Souffriau

Free Souffriau bij jou thuis?

Free Souffriau sprak openhartig met Yunomi. Haar 3e album ‘Het collectief geheugen’ ligt nu vers in de winkel. En met een beetje geluk zingt Free binnenkort live bij jou thuis.
Free O inner3Free heeft geen podium of spotlights nodig, om er te staan: moeder van Wolf (5) en Lola (3), muze van Miguel, musicalster, Mega Mindy én zangeres. Met een grote glimlach komt deze dame binnen: een elegante en ontspannen verschijning.Je voelt het meteen. Free is een bijzondere madam. Met Mega Mindy geeft ze onze jongste generatie meisjes een grote portie ‘sisterhood’ mee. Waarom zou je wachten om gered te worden, als je gerust zelf de superheldin mag uithangen? En met haar nieuwe eigen album, kiest Free resoluut voor klassiekers en vooral voor Nederlandstalige muziek. Zingen we binnenkort met meer trots in onze eigen taal?

“Ik wil onze jonge generatie meer leren kennen dan alleen de buitenlandse hits van nu. Er is zoveel goede Nederlandstalige muziek.”

Free O_inner1

 

Als ik maar kan zingen

Free Souffriau worden doe je niet op 1 dag. Hoe heb je je talent ontdekt? 

“Eigenlijk zat muziek er altijd al in. Van thuis uit. Alhoewel mijn ouders geen professionele muzikanten zijn, was muziek toch een deel van onze opvoeding.Mijn vader is bassist, mijn moeder zat in het koor. En ik? Ik volgde muziekschool: leerde dwarsfluit, slagwerk en zat in een koor. En op ballet. Vanaf het middelbaar werd dat meer dan een hobby en trok ik naar het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen: een gedisciplineerde middelbare opleiding. Maar ook kei hard.In mijn laatste jaren keerde ik terug naar de muziek en koos ik voor de optie ‘musical’.  Een hele verademing. Als ik maar kan zingen! (lacht) Ik deed auditie voor de rol van Liesl, de oudste van The Sound of Music-familie. En kreeg de rol. Zo is het allemaal begonnen.”

Voor wie leggen we je nieuwste album ‘Het collectief geheugen’ onder de kerstboom?

Voor jong en oud! Ik zing covers van ondermeer Stef Bos, Raymond van het Groenewoud, Francoise Hardy, Toon Hermans, … Ik koos deze nummers uit omdat ze me raken. Omdat het stuk voor stuk muzikale monumenten zijn. En omdat ik ze graag op mijn eigen manier wil brengen, zonder dat er iets verloren gaat.Voor dit album werkte ik met Jeroen Swinnen samen (van o.a. Daan, Laïs, Tom Dice, Novastar, … ). En ik ben heel blij met het resultaat: Frisse songs ‘van nu’, maar nog even waardevol als toen. Nu hoor je de monumenten van toen Francoise Hardy, Doe maar, Will Tura, … in een fris, modern en ‘Freediaans’ jasje.Weer veel Nederlandse nummers. Mag ik daaruit afleiden dat je voorkeur uitgaat naar Nederlandstalige muziek? “Zeker en vast. Nederlands is mijn moedertaal. Daar krijg ik zoveel meer in gezegd. Al klinkt het lang niet altijd zo ‘cool’ als in het Engels. Maar is zoveel goede Nederlandstalige muziek.Ik ben heel blij dat ik door mijn Mega Mindy-rol veel jonge fans heb. Die met mijn 1e cd ‘Een beetje ANders’ ook An Christy hebben leren kennen. Ik wil onze jonge generatie meer leren kennen dan alleen de buitenlandse artiesten.”

FreeSouffriau_CollectiefGeheugen300rgb

Fluwelen stem

Ook als ze praat heeft Free een aangenaam stemtimbre. Hoe verzorg je je stem? Moet je daar iets voor doen? Of voor laten? “Als je moe, ziek of verdrietig bent. Je merkt het meteen. Dat kan je niet verstoppen, het slaat meteen op je stem. Ik moet dus zeker genoeg slapen- wat me mijn drukke jobschema niet altijd lukt.Ik rook niet, drink niet en doe niet aan koffie, want dat droogt mijn stem uit. En ik eet ook geen nootjes of chocolade vlak voor ik een concert heb. Of ik iets mis? Mja, ik heb wel eens trek in een cappuccino. Maar als ik dat dan bestel, lust ik hem na 3 slokken niet meer. Alles went.”

Hou je van koken?

“Niet dat ik daar echt heel veel tijd voor heb, maar ik hou ervan om lekkere dingen klaar te maken. Als ze gezond zijn. Ik ben erg geinteresseerd in voedingsleer. Niet om te diëten, maar voor de gezondheid.Zo kwam ik meer te weten over de voedselzandloper en probeer ik nu geen brood, pasta, aardappelen, zuivel of suiker te eten. Tja, dat is even aanpassen. Zeker als je gewend bent om als ontbijt een boterham met choco te eten. Maar ik voel me veel energieker. Nu maak ik dus zelf granola-bars of haverpannencakejes met appel. Lola (mijn dochter) lust dat ook héél graag. Ik stuur je het receptje wel door!”Wil je weten wat Free en dochter Lola het liefst als ontbijt eten?

Uniek huiskamerconcert

Yunomi heeft een fantastische verrassing in petto! Want jij maakt kans op een uniek huiskamerconcert van Free Souffriau. Of je nu klein of groot woont, maakt niet uit.  Je leest het goed: Free, bij jou thuis, live!

Vertel ons in een artikeltje waarom jij zo fan bent bent Free, en waarom je Free zo graag bij jou in de living wil horen zingen. Je kan je artikeltje tot 16/12 posten. Uit alle inzendingen kiezen Yunomi en Sony samen 1 gelukkige winnaar uit.

Veel succes! 

‘Het collectief geheugen’ is hier te koop.

© Unilever

51 REACTIES

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s