expo: Big Time Sensuality door Wouter Steel

Galerie Najad Jonas-Menouar brengt u Big Time Sensuality van Wouter Steel.

Wouter Steel (°1974, Leuven) genoot zijn opleiding ‘Vrije Beeldende Vorming’ aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, volgde daarna Schilderkunst aan de Stedelijke Academie van Anderlecht en ten slotte Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, waar zijn fascinatie voor de anatomie van het menselijk lichaam door middel van tekenen en schilderen naar levend model ontstond. Hij woont en werkt momenteel in Antwerpen

Schermafbeelding 2014-05-16 om 12.20.22Steels schilderkunst smaakt naar speelse snapshots. Plastisch weergegeven figuren worden contrasterend uitgebeeld voor een éénkleurige abstracte achtergrond, zoals Mel Ramos in alle eenvoud zijn Pop-Artmeisjes creëerde.

‘Maggi’ en ‘Sue’ lonken. Een kwartet van deze zoete billboardmeisjes in stralende kleuren, met de haren in de wind, dagen je uit. Speeksel in de mond. Zijn schilderijen zijn exploraties van het Schone, in stereotiepen uitgespeeld op het doek. Blondine in hotpants poseert met een kettingzaag. Exotische majorettes zitten op schoot bij een levensgrote suikerspinroze teddy. Say what?
Zoals de Groten (of oude meesters) hem voordeden, gaat ook Steel op zoek naar datgene wat definiërend is voor mooi of aantrekkelijk. Hij stelt de normen en waarden over esthetiek ter discussie; wat is – of wat maakt – mooi en wat lelijk? Naast de fascinatie voor de anatomie van de menselijke figuur, is ook de huid als omhulsel maar ook als grens van de – vaak vrouwelijke – lichamelijkheid, een constante in Steels werk. Zijn nauwkeurige observatie en realistische weergave ervan werken – in de eerste plaats – een intimistische en sensuele sfeer in de hand.

Maar het is niet alleen een onderzoek naar de realiteit, de fotografische waarneming en de afbeelding ervan, het wordt ook gecombineerd met een verwerking van die gegevens langs een verinnerlijkingsproces om. Want vanuit een bewondering voor het vrouwelijk schoon laat Steel de mooiste kant van zijn modellen zien. Vaak is het de expressie van een gezicht die het doek verovert; het accent op een smachtende blik of de smeltende lipjes van ‘Maggi’. Details worden uitvergroot. Zijn stijl is dus geen fotorealisme, aangezien deze beelden geen imitatie van de werkelijkheid zijn, maar een werkelijkheid op zich. Steel schildert dromen van vrouwen; droomvrouwen én droombeelden.

Geen doorleefde houdingen of uitdrukkingen. Steel werkt met geënsceneerde foto’s van zijn modellen. De beweging en levendigheid, zo eigen aan een momentopname, weet hij te behouden. Steels schilderijen doen dan ook denken aan het werk van de hedendaagse surrealistische fotograaf David LaChapelle. Pas na collage en na schetsproces worden deze beelden op een realistische wijze, maar meer en door een schetsmatige lijn met olieverf op doek vastgelegd. Steel schildert nooit op panelen of karton, maar steeds op ongeprepareerd doek, een gladde drager die meegaat met de druk of toets van de penseelstreken en die olieverf goed absorbeert.

Kleuren worden intuïtief gekozen. Transparante lagen van verschillende tinten van dezelfde kleur worden met penseelstreken over elkaar geschilderd. Zo is de huid van een zwarte schone opgebouwd uit drie kleuren, bijvoorbeeld gebrande sienna, rauwe omber en vermiljoen. Op die manier ontstaat er een gelaagdheid, een diepte in het beeld, en die laat een driedimensionale indruk op het netvlies achter. Zonder dat er sprake is van ‘impasto’s’ (Italiaans voor mengsel, deeg of stijfsel), tastbaar reliëf van dikke klodders verf of de klassieke methode van het schilderen in vlakken. Achtergronden zijn nooit eentonige ‘platte’ kleurvlakken, zoals het geval is bij de Post Painterly Abstraction-beweging. Steel zet in een bijvoorbeeld wittig-blauw een suggestie neer van een denkbeeldige ruimte, die overal en nergens zou kunnen zijn.

Schermafbeelding 2014-05-16 om 12.21.21Ook experimenteert hij met de belichting van het menselijk lichaam, die doet denken aan de werken van de zestiende-eeuwse schilder Caravaggio, bekend om zijn chiaroscuro-techniek, waarbij licht-donkercontrasten zeer scherp tegen elkaar worden uitgespeeld, scherper dan ze in werkelijkheid zijn, zodat een dramatisch effect wordt bereikt. Zoals in het al even dramatische drieluik ‘Dark-Pathos’, waar een compositie van neurotisch mannelijk naakt te zien is. Een in beeld gebracht lichtspel van glanzend angstzweet en schaduwvlakken in ouderwets aandoende bruintinten. Deze reeks roept emoties uit vervlogen tijden op, wanhoop, paniek en lijden, terwijl de oorzaak een mysterie blijft voor de toeschouwer.


Schermafbeelding 2014-05-16 om 12.20.01En zo ontstaan steeds weer mystieke sfeerbeelden; van wensen en verlangens, maar ook van vervreemding. Ambigue beelden, die Steel vrij van interpretatie laat. Intuïtief ontstaan door de lens en gematerialiseerd door verf, brengt hij ons emoties, maar steeds met een knipoog en een lach.

Zijn reeks grisailles, een zijspoor van zijn dames, geïnspireerd op een collectie oude zwartwitfoto’s, toont sprinters die achtervolgd worden door een reuzentarantula, soldaten met poppenhoofdjes op een voorbijrijdende legertank, jonge hondjes op de barbecue.

Schermafbeelding 2014-05-20 om 13.26.36It’s a funny world. It’s a bunny world. Zo is ‘One-thing-leads-to-another’ een werk in frisse kleuren als een icoon van de dubbelzinnigheid. Een dessert van een chocolade meisje met een ietwat afwezige blik, zelf zoet gehouden met een lolly aan de lippen, versierd met snoepketting rond haar hals en fristi met een rietje in de hand, heeft een berg van wine gums, kersen, kauwgomballen, zuurtjes en andere zoetigheid tussen haar benen.

C’est pour la bonne bouche, want het lekkerste wordt voor het laatst bewaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s